Välkommen till MJs Nätstation/Welcome to MJs Netstation

Modelltågsnytt!
Nyhetssida för Tågsta Järnvägar där jag presenterar kortare nyheter och annan info om modelltågsverksamheten. Mer utförliggare info skrivs på min blogg som finns här, med jämna mellanrum. På bloggen kan du välja kategorin "hobby" för att få fram alla mj-inlägg. Utnyttja gärna delningsknapparna också. Det går även bra att kommentera inläggen om ni undrar något.

Människosatsning!

Rubriken kanske är lite lustig men det handlar om inköp av figurer till mj-verksamheten. Tidigare denna vecka anlände ett flertal nya poliser och jag har även beställt ett antal nya civilpersoner för olika situationer på tågbanan, men dessa har ännu inte levererats. Tanken framöver är att skapa lite mer olika situationer på banan för att få lite mer variation än att allt bara ska se likadant ut hela tiden. Bilder finns på Instagram. @martinj_55

Stora ångloket tillbaka igen!

Tidigare i veckan hämtades mitt stora tenderlok hem från MJ-Hobbyexperten för tredje, eller fjärde gången, dock utan att något gjorts på det. Anledningen till detta besök var för att undersöka rökaggregatet då det inte kom någon rök ur skorsstenen. Då loket lämnades in inför storhelgerna fanns det inte så mycket tid till arbete på det och jag valde därför att hämta hem det igen och använda det i stället. Rökfunktionen är inte så viktig för mig, även om det är trevligt om alla funktioner kan användas, utan huvudsaken är att loket går. Får se om loket lämnas in igen efter årsskiftet.

Vagnleverans till tågbanan!

Under gårdagen levererades en ny personvagn till Tågsta Järnvägar. Det handlar om en svensk panoramavagn från Tågkompaniet. Efter sedvanliga tester och provkörning kunde vagnen godkännas som trafikvagn på TJ. Bilder finns på Instagram. @martinj_55

Nya godsvagnar men ingen rök!

Idag levererades två nya svenska godsvagnar till Tågsta Järnvägar. Det är en containervagn märkt med Postnord och en täckt godsvagn märkt med SJ/Järnvägen 150 år. Bilder finns i fordonsförteckningen.

Det har även förekommit tester av rökfunktionen på ombyggda ångloket men än så länge har ingen rök kommit ur skorsstenen.

Alla lok i drift igen!

Alla lok, ång och el, är nu tillbaks på banan igen och fungerar som dom ska. Det, från analogt till digitalt, konverterade ångloket med tender hämtades hem idag och fungerar nu som det ska. Provkörning har skett med och utan vagnar och ångloket är nu godkänt som trafiklok på Tågsta Järnvägar. Rökfunktionen kommer testas i nästa vecka men huvudsaken är att loket fungerar att köra.

Fortsatta lokproblem!

Lokhaverierna avlöser varandra här på Tågsta Järnvägar. Under gårdagen hämtades det ombyggda ångloket hem och Rc 3:an lämnades in hos MJ-Hobbyexperten. Ångloket havererade dock redan samma kväll och blev idag åter inlämnat för undersökning hos MJ-Hobby medans Rc 3:an kunde tas med hem igen. I det fallet var det tydligen en trasig dekoder, som var knappt ett år gammal. Vad som orsakat det vet jag inte. Loket kommer provköras under morgondagen.

Lokhaveri uppdatering och ånglok.

Den tidigare havererade Rc 3:an verkar ha bättrat sig lite grann men det uppträder fortfarande lite konstigt så det blir nog troligtvis inlämning för undersökning ändå.

Det ånglok som är inlämnat för ombyggnad från analogt till digitalt är klar, men tyvärr har det uppstått lite komplikationer så dom får behålla loket ett tag till för lite kompletterande arbeten.

Nytt tågsätt till Tågsta Järnvägar.

I dag var det premiär för ett nytt tågsätt på Tågsta Järnvägar i form av ett rött tyskt rälsbusståg. Tågsättet har även vagnsbelysning och ljudfunktioner. Detta har under många år varit ett drömtåg till tågbanan. Bild och övrig info finns på tågbanans fordonssida. 

Lokhaveri!

Tidigare i veckan drabbades Rc 3:an av någon form av lokskada. Loket började hacka sig fram och sedan bara dog det. Vad som orsakat detta är okänt i dagsläget men om det inte blir löst så blir det ett besök hos lokdoktorn. Detta är för övrigt samma lok som var inlämnat för motoruppgradering i vintras, men vi får se vad som händer.

Översikt och fasader.

En ny översiktsbild över tågbanan har lagts upp på tågbanans startsida och två nya husfasader har tillkommit vid Tågby station. Troligtvis blir det inga fler husfasader nu men man vet aldrig.